Det er med litt forundring at jeg leser den massive kritikken mot Petter Northug fra gamle skihelter og alle andre som måtte ha en mening om Petter. Jeg for min del vil snu litt på saken og spørre de samme gamle skiheltene om hvorfor de på død og liv skal ta Petter? For det er vel det det handler om, er det ikke? Å ta han!? For han har vel ikke gjort annet enn å være verdens beste skiløper, vært seg selv og kommet litt for sent til en blomsterseremoni. Og nå skal alle sammen sette han på plass, dra han i øra og er flau over å være norsk. Unnskyld meg folkens, men kom ned fra den høye hesten, det passer seg ikke at dere sitter der oppe! Det er greit med konstruktiv kritikk, men det skal være kritikk, ikke karakterslakt fordi man er 15 minutter for sent til en blomsterseremoni. Petter Northug er et funn for skisporten. Han er den desidert mest fargerike sportspersonligheten på to ski, han jukser ikke eller driver på med andre fanterier, han er ikke ondskapsfull og når han er stor i kjeften er det med glimt i øyet. Det han sier kommer usensurert og rett fra levra, og det er utrolig morsomt at han er norsk. Konkurransen har aldri vært så stor som den er i skisporet for øyeblikket, og det har aldri vært så mange nasjoner som kan vinne løp som det er nå, og det er slett ingen selvfølge at den beste skal være norsk. Men den beste er norsk. Og det er den personen som Petter er som har ført Petter dit han er nå, ikke Vegard Ulvang eller Thomas Alsgård eller de mange andre som uttaler seg og nå skal endre han til en person som passer inn i bildet til de som gikk på ski før. Jeg for min del er veldig fornøyd med den personen Petter er akkurat nå, og jeg er ekstremt stolt over at han er norsk. Når Petter knuser alle i en spurt står jeg i sofaen og jubler som bare faen, og jeg gleder meg til å høre hva han kommer med like etter målgang. I engelsk Premier League har vi en personlighet som er ganske lik Petter, der kommentarene kommer usensurert, han heter Ian Holloway og han blir hyllet for den han er. Men straks vi får en slik i Norge så skal han settes på plass? Jeg kan ikke være mer uenig. Vegard og Thomas lever begge av oppmerksomheten skisporten får, og nå skal de endre den eneste mannlige superstjernen på ski. Skisporten får ikke bedre trekkplaster enn Petter Northug, og de som roper høyest i hylekoret burde skamme seg. Jeg for min del håper Petter aldri forandrer seg. Og Petter, du får legge inn ett par fjerdeplasser så slipper du blomsterseremonien neste gang ;)

Morten Gamst Pedersen