Jeg leste en artikkel i Nettavisen i går om Drillo stilen og hvordan den dreper norsk fotball. Arild Stavrum ville slått av TVen hvis han ikke var norsk og ønsker at vi skal kopiere Nederland i spillestil. Det er jo for så vidt vel og bra for det er ingenting jeg ville ønske mer enn at vi i lille Norge skal være like gode som Nederland eller Spania. Men vi kan jo være litt edru og innrømme at det kommer ikke akkurat til å skje i nærmeste fremtid, for det har vi ikke spillematerialet til på nåværende tidspunkt. Men la oss titte litt på hva denne debatten dreier seg om. Er det formasjonen på 4-5-1 eller er det vår direkte spillestil. La oss ta formasjonen først.

Formasjonen er bare en utgangsposisjon. I 4-3-3 og 4-5-1 er det i beste fall marginale forskjeller, defensivt må vingene tilbake og offensivt må vingene frem. Spania for eksempel spiller med en ensom spiss og to vingløpere. Det vil si at de spiller en eller annen variant av fire i forsvar, fem på midtbanen og en ensom spiss. Om du kaller den 4-5-1 eller 4-3-3 eller 4-2-3-1 spiller ingen rolle. Chelsea som spiller en tradisjonell 4-4-2 formasjon med Drogba og Anelka på topp forsvarer seg med minimum ti mann, ofte elleve. Man ser faktisk ofte Drogba bak ved egen sekstenmeter når Chelsea blir presset. Han kommer ned og bruker sin fysikk og de ligger da i en 4-5-1 formasjon. I moderne fotball vinner du ingenting hvis du ikke er defensivt organisert og har et klart angrepsmønster. Ta Spania og Barcelona som er henholdsvis verdens beste landslag og verdens beste klubblag. De er veldig definert i deres defensive spill. Deres defensive styrke er ekstremt aggressivt press på ballfører når de taper ballen, og helst høyst mulig på banen. Det gir motstander lite rom for å sette sitt spill i gang, og de presses til å gjøre feil. Kommer motstanderen ut og klarer å sette dem under press kommer hele laget ned, inkludert spissen. Ser man på Chelsea, Manchester United og Inter for eksempel er de ekstremt godt defensivt organisert. Da er det for meg vanskelig å se at det skal være negativt for Norge at vi er veldig godt defensivt organisert. Vi har ikke like gode spillere som de beste hos Spania, Nederland, England, Argentina etc. Derfor må vi spille slik at vi har en sjanse til å vinne. Jeg har vanskelig for å forstå at det er bedre for norsk fotball å tape 4-3 mot Island i en underholdende og god kamp av oss enn å vinne 2-1 borte mot dem på en dårlig dag.

Vår direkte spillestil er heller ikke noe fenomen i internasjonal fotball. Chelsea som vant Premier League forrige sesong har en ekstremt direkte spillestil og de er enda bedre organisert defensivt. Da United vant serien og herjet som mest med Ronaldo og Rooney i spissen var de ekstremt gode på raske overganger og de utnyttet farten til nevnte herremenn til det fulle med bakromspasninger. De er også ekstremt godt organisert defensivt. Noen som har sett Rooney jobbe helhjertet hjemover? Ja, jeg tror det! De er selvsagt mye bedre enn det vi er på spill mot etablert forsvar, men til deres forsvar så har de verdens beste spillere i nesten hver eneste posisjon. Og da skulle det bare mangle at de er hakket bedre enn det vi er mot etablert forsvar. Så til Stavrums Nederland da. Hvordan spilte de i VM finalen? De spilte strengt tatt så destruktivt som man kan spille. Ikke engang vi spiller så destruktivt. Den nederlandske spillestilen som Stavrum liker var nesten ikke tilstedet i det hele tatt, de prøvde først og fremst å ødelegge for Spania. Selvfølgelig er det sjarmerende å se dem spille på sitt beste. Men vi har ikke det spillematerialet, hadde vi vært like gode som Gerrard, Torres, Ronaldo, Ronaldinho, Messi, Rooney etc. så hadde nok også vi spilt mer ballbesittende. Dessuten hjelper det lite å ha ballen i 70 % av tiden hvis du ikke klarer å gjøre noe konstruktivt med den når du har den. Liverpool har tidligere hatt ballen mest i de fleste kampene de spilte, selv mot andre storlag. De vinner ikke alltid sine kamper, en skuffende sjuende plass i fjor er vel beviset på det. Hvordan spilte Tyskland i VM? Defensivt godt organisert, og livsfarlig på kontringer. Noen som syns de ikke var underholdende?

Portugal skapte nesten ikke en eneste sjanse mot oss, de er nummer åtte på Fifa rankingen, i mai var de nummer tre. Vi skapte langt flere sjanser mot dem. Målet vårt, skuddene til Moa og Huseklepp som gikk like utenfor på hver side av stolpene. Innkastene der Brede utfordret keeperen deres og ballen lander rett bak keeper på åpent mål. Hadde vi spilt nøyaktig likens som vi gjorde og samtidig scoret på de sjansene og vunnet 3-0 eller 4-0. Hadde Stavrum ment at Drillo var like drepende for norsk fotball da? Hadde han ment at det ikke var underholdene? Vi vinner sjansestatistikken i de fleste kampene vi spiller. Nettopp fordi vi spiller på våre styrker. Farten til Carew, Huseklepp og Moa, blikket og spill på en touch fra Grindheim og Hauger, pasninger fra meg og Riise. Vi har nettopp slått Frankrike og Portugal. Ett Frankrike som har noe og bevise og Portugal i en kvalifiseringskamp. Vi har nettopp slått Island på bortebane på en dårlig dag. Og hvis noen tror det bare er å dra til sagaøya å hente poeng så er de ikke bare kunnskapsløs, men de er respektløs mot et godt islandsk lag. Hva mer er det som forventes av oss? At vi skal gjøre det på samme måte som Spania? Da har jeg nyheter til de som forventer det. Det skjer ikke med det første!

Stavrum er bekymret for at lag, spesielt i aldersbestemte grupper vil kopiere landslaget hvis vi kommer til EM. Sier han virkelig at det er bedre for norsk fotball at vi ikke kommer til EM slik at lag i aldersbestemte grupper ikke kopierer stilen vår? Mener Stavrum at lag som RBK, Vålerenga, Stabæk ikke påvirker lag i aldersbestemt. Hva med Barcelona? Spania? Manchester United? Jeg vet at da jeg spilte aldersbestemt var vi mer påvirket av Manchester United enn av Norge. Stavrum har en ensidig og krisemaksimerende tankegang. Har han fulgt med i timen og fått med seg at futsal er en av de mest voksende idrettene i Norge? Futsal er vel ikke akkurat med på å hjelpe til med å videreutvikle Flo-pasningen. Ballbinger spretter opp over alt i hele Norge og har en kjempeeffekt på den tekniske utviklingen. Uansett hvor mye krise Stavrum ser i Norsk fotball er jeg av motsatt oppfatning. Jeg ser flere og flere teknisk begavede spillere i norsk fotball, spesielt i de yngre grupper. Disse kommer vi til å få stor glede av i fremtiden.

Hvis Drillo får oss til EM, selv med denne spillestilen, er det et scoop for norsk fotball og virkelig noe Solbakken kan jobbe videre med når han overtar.

Morten Gamst Pedersen